ENNEAGRAMMET I SAMSPIL MED HESTE ... Læs mere

Enneagrammet og børneopdragelse

Printervenlig versionSend som emailPDF udgave

Prinser og Prinsesser

Prinser og Prinsesser - fleksiba.dkFor nylig læste jeg en blog, hvor forfatteren mente, at døtre ikke skulle kaldes prinsesser, med mindre mødrene var dronninger.

At blive kaldt prinsesse gav pigerne nykker i forhold til at skille sig ud og være noget særligt. Forfatteren ville gerne skåne børnene for den tort, det er at vågne op til virkeligheden.

Personligt tror jeg nu ikke, at det handler om at blive kaldt hverken prins eller prinsesse. For mig handler det mere om, hvor gode vi, som forældre, er til at give vores børn rigtig god adgang til selvværd, selvjustits, empati, rummelighed med mere.

Det er faktisk let at give alle ovennævnte færdigheder videre til vores børn. Det handler kun om at være en rollemodel, hvilket til gengæld ikke er helt så let.

 

Vi behandler vores børn, som vi behandler os selv

Ja, prøv engang at lægge mærke til det. Vi behandler vores børn, som vi behandler os selv. Så jo bedre vi er til at

 • rumme os selv
 • tale pænt til os selv
 • og elske os selv 

des nemmere er det at sætte sunde og naturlige grænser for vores børn.

Ofte hører jeg en forælder sige: ”Jeg kan ikke få mig selv til at skælde mine børn ud. Det er synd for dem!”

Måske er det mere synd for dem, når du i et misforstået hensyn nægter at give dem de grænser, som de eftersøger, og her er det, at jeg mener, vi svigter som forældre. Det her er langt værre end at kalde vores børn for prinser og prinsesser.

I en sådan situation ser vi kun os selv og vores eget indre sårede barn, der aldrig er blevet healet. Vi projicerer vores egne følelser over på børnene og får den nu-og-her-belønning, det giver, når børnene falder til ro, og vi slipper for, at de er kede af det.

 

Må jeg ha’ lov at gå på toilettet?

Lær dig selv at kende og opdag dine

 • skyggesider
 • værdier
 • drivkræfter
 • evner
 • ressourcer 

og vigtigst af alt dine forældreopfattelser. Alt bliver overført til andre mennesker, og kender du ikke dig selv og dine mønstre, løber du fortsat ind i de samme problematikker igen og igen. Den samme elendige ven/veninde, partner, chef med videre. 

Engang overhørte jeg en medarbejder spørge sin nye chef om lov til at gå på toilettet.

"Jeg er din chef og ikke din far. Du er stor nok til selv at vide, om du skal på potten eller ej", var chefens svar.

Ret pinligt hvis du spørger mig.

Medarbejderen blev i øvrigt fyret ret hurtigt efter, da de to derfra aldrig fik et godt samarbejde op at køre.

Selvom det måske er et ekstremt eksempel, er det alligevel værd at bemærke, at det er, hvad vi ubevidst gør. Vi får flyttet vores forældreroller over på vores relationer såsom vores chefer, vores partner og så videre. Af samme årsager skifter mange både job og partner indtil flere gange.

Alt det giver vi videre til vores børn. Derfor kan det svare sig at få ryddet op i de relationer, der ikke har næret dig optimalt, og som du måske stadig har dårlige følelser og erindringer omkring.

 

Forældreskab handler ikke om børnene, men om forældrene

Sjovt er det, at vi stadig i vores ”udviklede” tidsalder er af den opfattelse, at det handler om at få andre til at ændre sig og rette ind.

Tankevækkende er det også, at mange selvhjælpsbøger handler mere om, hvordan du kan ændre på dit barn, din partner, din medarbejdere med videre. Ja, andre mennesker i det hele taget. De handler knap så meget om, hvordan du ændrer på dig selv.

Enneagrammet er manualen til det personlige lederskab, der trækker energien hjem til dig selv. Det er et forstørrelsesglas, der viser dig præcis, hvor skoen trykker.

Enneagrammet lærer dig at se dine børn, som de er, og ikke som det barn, du selv var. Det hjælper dig til at give dine børn det, de har brug for, i stedet for det, du selv gerne vil have haft.

Min 6’er veninde sagde altid: "Når jeg får børn, vil jeg aldrig lade mit barn sidde for sig selv og læse lektier".

Hun er selv meget social og holder mest af at lære i fælleskab. Hendes far var type 5 og meget introvert. Han var overbevist om, at den rigtig måde at lære på var at sidde alene og pusle med det i fred og ro.

Dit liv dine historier

Når du kender din type i Enneagrammet, får du hurtigt adgang til de skyggesider, overbevisninger og forældrerelationer, du bygger din livshistorie på. Forhold der med fordel kan kigges godt og grundigt på.
 
Enneagrammet kan forandre dit liv. Først og fremmest fordi du stopper med at kæmpe i mod, og dernæst fordi du uden besvær skaber forandringer, der holder, når du begynder at integrere Enneagrammets dybere mening og livsfilosofi.

Det er ganske enkelt også fordi forandringen sker nærmest helt automatisk i det øjeblik, du forstår, hvordan du:

 • Ændrer på din historie og dine overbevisninger
 • Stopper med at gå i vejen for dig selv
 • får gode og nærende relationer
 • Skaber et liv, der indfrier dine drømme og mål
   

Det kræver kun, at du er villig. Villig til at flytte dig ud af komfortzonen og måske miste fodfæste for en stund. Til gengæld lærer du at elske dig selv og at skabe gode og nærende relationer samt karriere forhold.

Undgå at dine poder bliver små selvbestaltede konger og dronninger, der sidder fast i offerrollen og ikke kan forstå, at kun deres forældrer synes, de er guds gave til menneskeheden.

Lad Gandhi få det sidste ord i dag: "Be the change you want to see in the world."

Kærlige hilsner
Britta

PS. Vi har stadig få pladser tilbage på vores Enneagram Master Practitioner Coach uddannelse. Skal du nå at have en af dem, kan du melde dig til ved at klikke på den grønne knap herunder

Ja tak - tilmeld mig

 

Kursuskalender

 

Det siger kunderne