Britta Toftebjergs blog

Tør du få det bedre?

Type 4 eller type 8 - fleksiba.dk

- eller har du modstand på at få det godt?

En skøn kvinde klædt i lidt spraglet tøj med flæser og pomponer kom hen til mig og sagde nok så kækt:

Jeg er type 4, og jeg er så trist. Jeg længes efter at have det sjovt. I stedet for alle de her begrænsninger og pligter, der holder mig fast, så jeg går glip af alt det sjove!".

Både ordene, måden hun sagde dem på, hendes udseende, energi og spillende øjne, fik mig til spontant at udbryde:

Er det dit ansvar?

- eller lægger du ansvaret over til andre?

Enneagramtype 1 - fleksiba.dk

Offer-rollen klæder ingen, hvis du spørger mig.

Vil du tænke dig, jeg har mødt Bodil Jørgensens figur: "Du forstår ikke din egen mor, Trine!"

Altså ikke som min egen mor, men i et andet virkeligt menneske.

Først troede jeg faktisk, at hun lavede sjov, indtil det gik op for mig, at det var ramme alvor.

Jeg har haft nogle arbejdsdage, hvor jeg har siddet på kontoret hos en veninde, Ulla (type 5). Hun har kontor hjemme, og hendes mor (type 1) bor der også i nogle tilstødende værelser.

Hver gang denne mor ser sin datter, laver hun en jammerlyd, som går gennem marv og ben på alle, der er inden for rækkevidde af lyden. Det går for sig flere gange om dagen ...

 

 

Mit hjerte græder, når ...

Børn der øver vold 

Børn i svøb - fleksiba.dkFor et stykke tid siden så jeg lidt af et program om børn, der øver vold mod deres forældre. Tænk, at det kan forekomme, var min umiddelbare tanke. Desværre er det vist bare min sommetider naive blondine tilgang, der endnu engang bliver overrasket over livets realiteter. 

Især en scene gør stort indtryk på mig. Den handler om en dreng på 8-9 år, der kæmper med sin mor. Hun prøver at holde ham i skak ved at pakke ham ind i en dyne, men opgiver og slipper ham fri igen, mens hun råber til en måske bonusfar, at han skal åbne terrassedøren.

Derefter slæber de ham under stor turmult ned af trappen og udenfor på terrassen, hvor hun lukker døren efter ham. Drengen går selvfølgelig fuldstændig amok udenfor, mens ...

Enneagrammet og børneopdragelse

- Prinser og Prinsesser

Prinser og Prinsesser - fleksiba.dk

For nylig læste jeg en blog, hvor forfatteren mente, at døtre ikke skulle kaldes prinsesser, med mindre mødrene var dronninger. At blive kaldt prinsesse gav pigerne nykker i forhold til at skille sig ud og være noget særligt. Forfatteren ville gerne skåne børnene for den tort, det er at vågne op til virkeligheden.

Personligt tror jeg nu ikke, at det handler om at blive kaldt hverken prins eller prinsesse. For mig handler det mere om, hvor gode vi, som forældre, er til at give vores børn rigtig god adgang til selvværd, selvjustits, empati, rummelighed med mere.

Det er faktisk let at give alle ovennævnte færdigheder videre til vores børn. Det handler kun om at være en rollemodel, hvilket til gengæld ikke er helt så let ...

Godt jeg ikke er den type!

- Sådan er jeg nemlig slet ikke ...

Enneagram Jonglør - fleksiba.dkOfte når vi gennemgår Enneagrammet og bruger lidt overdrivelse for at fremme forståelsen, er der altid en eller anden, der udbryder:
 

"Godt det ikke er mig, der er den type!" 


Som regel om en type der har et helt andet værdi og regelsæt end de selv. 

Sjovt nok er det samtidig næsten altid den type, der er mest brug for at integrere og skabe en form for balance til. 

Af samme årsag er det faktisk forholdsvis let at finde egen og andres enneagramtype.
 
Du kan enten lede efter den type, du bedst kan lide, eller efter den du absolut ikke vil være. Du kan også ...

Er Enneagrammet primært underholdning?

En deltager på vores workshop ”Enneagrammet til konflikthåndtering” spurgte om, Enneagrammet ikke bare er en døgnflue, der overvejende kan bruges til underholdning i lighed med astrologi. Det er faktisk et spørgsmål, jeg jævnligt får og ofte fra type 6 i Enneagrammet.

Lad mig starte med at sige, at jeg nu ikke oplever, at astrologi kun kan bruges for sjov, med mindre der hentydes til de kulørte blades generaliserede horoskoper. Det er dog ikke min gebet, det er Enneagrammet derimod. Derfor er det nemt for mig at svare på spørgsmålet om det. Læs mere her 

 

 

Undskyld …

Ja, du læste rigtigt, jeg vil gerne sige undskyld

Hostile Coaching - fleksiba.dk

Undskyld til dig

jeg har stillet spørgsmål til,

hvor du ikke har bedt om min indblanding.

 

Det er inkompetent og uprofessionelt.

Det er også selvoptaget og selvhøjtideligt,

og så er det faktisk hostile coaching!

 

Jeg oplever det selv af og til

og føler, det er vildt ubehageligt ... læs mere her.

 

Kan jeg selv bestemme min enneagramtype?

Jeg vil helst være type...

Der er en tendens til at tro, at en type er bedre end en anden type. Du opdager, at det ikke er tilfældet, når du kommer i dybden med typerne. Alle typer har deres særlige unikke egenskaber og talenter. Ligesom der både er fordele og ulemper ved at være mand eller kvinde og som brikkerne i et puslespil, hvor hver eneste brik er vigtig for at kunne give det fulde billede.


Igen og igen oplever jeg, at folk enten er blevet typebestemt forkert i forhold til deres basis enneagramtype, eller selv har valgt den type, de umiddelbart syntes lød mest tiltalende og resourcerig. Eksempelvis tror mange, at fordi de er følsomme og sårbare, så er de nok 4'ere. Det er selvfølgelig en mulighed, men det kan faktisk også godt være, de er... læs fortsættelsen her

Vil du være statist ved vores Enneagram Piloters Certificering?

Enneagram Pilot - fleksiba.dk- så vil vi gerne invitere dig.

Har du lyst til at få en lidt dybere indsigt i dig selv og eventuelt finde ud af, hvad det er, en Enneagram Pilot skal lære og har lært på uddannelsen?

Nu har du mulighed for at komme til at mærke det på egen krop, som statist, prøvekanin, forsøgsperson eller hvad vi nu kan kalde det... læs mere her

 

 

Den store illusion

- med dyden i føresædet

Når jeg tager ned til et eboula-ramt område, gør jeg det ikke for min egen skyld, sagde vores Statsminister, Helle Thorning, i Go’ morgen Danmark. Her er det, at hun som alle vi andre bliver fanget ind af den største illusion om vores egen ædelhed.

Alt hvad jeg gør, gør jeg for din skyld… en sætning mange af os måske kender enten fra os selv eller fra vores omgivelser, når den bruges i et væk for at få os til at rette ind og være ydmyge og dybt taknemmelige. Gemt i sætningen ligger forventningen og i yderste konsekvens... Læs mere her

Find din enneagramtype med disse 3 tips

Motivationerne, der driver din enneagramtype

Tør du lære dig selv at kende på godt og ondt?

I Go'morgen Danmark hørte jeg Lone Landmand (Lone Vitus) fortælle om sin nye bog: "Mad vs. fødevare". Da hun blev spurgt om, hvem bogen henvender sig til, svarede hun, at den henvender sig til alle, der spiser. Så enkelt kan det siges, og netop sådan ser jeg Enneagrammets budskab. Du har glæde af enneagrammets viden alle steder, hvor der er en relation og en kommunikation - verbal som nonverbal.

Hvis du tager udfordringen op og tør se på hele dig, lærer du dig selv at kende fra alle vinkler på godt og ondt. Du får en fin forståelse for, hvorfor... læs resten her

En samtale om indhold

Min skyld og underdrivelse, hrmfp...

Det at skrive har af en eller anden grund altid været min opgave, også selv om det ikke altid falder mig lige let, når det drejer sig om selv at skulle være i centrum i forhold til at fremhæve mine/vores fortrin.

Efter nedenstående samtale (læs: opsang) med en af mine veninder, blev jeg dog lidt klogere på det at dele. Læs mere på bloggen: En samtale om indhold, min skyld og underdrivelse, hrmfp...

 

Indsigt med Enneagrammet

Enneagrammet som boksebold

Hører du også til dem, der kan rystes over andres mærkværdige opførsel? Kan du blive fuldstændig indebrændt i ren frustration og søge efter en måde at få det til at give slip? Så er Enneagrammet en rigtig god boksebold - alene ved at kunne få adfærden til at give mening på et måske knap så ophøjet plan. Det kan blandt andet gøres ved at objektivisere og kategorisere og lade dommen give en form for ro i sindet. Den ro, der er nødvendig for at kunne fjerne blokeringer og gøre klar til en videre bearbejdning eller bare hen i retningen af at få lettet så meget på irritationen, at der efterlades plads til en mere nuanceret tilgang. 
 

Når du for eksempel oplever mennesker, der har svært ved at tie stille og som afbryder i et væk, hjælper det her at huske på, at der er tale om en 4'er, 6'er eller 8'er, der er gået i selvsving og bare ikke ved bedre i deres egen selvoptagethed. Fortsæt gerne således: Læs mere her...

De 9 hellige Idéer - En spirituel tilgang

At være i nuet med nærvær og kærlighed 

Hver Enneagramtype har sine særlige mønstrer og kerneværdier. Det, der er vigtigt for den ene, behøver overhovedet ikke at have nogen som helst værdi for en anden.

Eksempelvis er der for en type 3 høj værdi på at få succes og være mest muligt i rampelyset. For en type 6 svarer det at være i rampelyset til at være en blærerøv og en pralhals, som ingen ønsker at være forbundet med. Type 6 har en forkærlighed for at være en del af mængden og helst ikke skille sig ud på nogen måde. Derfor vil begge typer naturligvis reagere fuldstændig forskelligt, hvis de bliver sat i en situation, hvor de skal stå alene på en scene med en sal fuld af tilhørere.

Når vi forstår, at vi mennesker ikke er ens, holder vi måske op med at kommandere æbletræer til at give pærer og få fisk til at klatre i træer.

Enneagrammet handler ikke om at gøre dig til et bedre menneske eller en bedre udgave af dig selv. Ej heller en bedre 1'er eller 4'er eller 8'er med mere, selvom det er, hvad mange tror. Enneagrammet...

Kontroldramaer og energityve

- Kontroldramaerne gemmer sig som skyggesider

Er det svært at være type 8 i Enneagrammet?

Der er mange, der spørger mig, om det ikke er svært, at være en type 8. Hvad mener du med svært, spørger jeg gerne tilbage, da spørgsmålet er lidt dobbelt, blandt andet fordi ordet ”svært” er et af mine nøgleord, som type 8.

Pas nu på, måske er det en sekt

EnneagramcirklenSådan sagde min mor, da jeg i sin tid fortalte hende, at jeg skulle på kursus i noget, der hed Enneagrammet. Det var navnet alene, der i første omgang fik hende til at reagere. Da jeg derefter fortalte hende, at det handlede om at dele menneskeheden ind i 9 forskellige persontyper, hvor Ennea betød 9 og gram betød model, altså en 9-model, blev hendes bekymring ikke mindre.

Højt at flyve - dybt at falde

Det er ikke kun andre mennesker, der sætter os op på en piedestal, det gør vores børn også. Vi har stor betydning især i deres yngre år, og det, vi i deres øjne ikke kan, er ikke værd at nævne. På et tidspunkt bliver de teenager, og så kan det, du siger og gør, på ingen måde bruges, og du lander med et brag... 

Tretyper, The 9 Holy Ideas og andre begreber

- praktiske og spirituelle tilgange til Enneagrammet

Selve fundamentet i Enneagrammet er lige til at gå til, enkelt at forstå og kan med det samme bruges i den daglige kommunikation privat som erhvervsmæssigt. Især når vi taler om den praktiske tilgang. Når vi går over til den mere spirituelle tilgang er det godt at have en lidt større grundviden om typerne og Enneagrammet som helhed.

Vi kan jo kalde hende Bodil!

og prisen går til...

... eller Sara eller Karin eller Morten eller ...

Det her med personlig udvikling er altså rigtig svært. Jeg ved hverken, hvor jeg skal starte, eller hvor skal jeg slutte. Når det er sagt, hvad er det så egentlig, jeg skal arbejde med? Jeg synes ikke rigtigt, der er noget sådan alvorligt i vejen med mig... læs mere her

 

Når det indlysende står i skyggen af skyggen

Skyggen

- det er ikke kønt, når hovmod står for fald

Var engang deltager på en workshop om skyggesider. Ikke fordi jeg ikke kender til skyggearbejde - det er, hvad jeg har undervist i på forskellig vis siden 1998, men mere for at blive inspireret. 
 

Det kan kartofler også bruges til

Tilgivelse - fleksiba.dk

- en historie om tilgivelse

Er det tegn på svaghed, når vi tilgiver et andet menneske? Eller betyder det, at vi giver den anden tilladelse, til at blive ved med at behandle os dårligt? Eller er tilgivelse overhovedet vigtigt, og i så fald for hvis skyld, skal vi tilgive?

 
Abonnér på RSS - Britta Toftebjergs blog
randomness